Wagosuszarki elektroniczne

Wagosuszarki to urządzenia przydatne w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Mierzenie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najważniejszych parametrów jakości. To zawartość wody w produkcie sprawia, że dany towar posiada pożądaną konsystencję, odpowiedni termin przydatności do spożycia czy odpowiednie parametry fizykochemiczne.
Wagosuszarki to urządzenia niezastąpione w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Badanie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najistotniejszych parametrów jakości. To zawartość H2O w produkcie sprawia, że dany towar posiada konsystencję, pożądany termin przydatności do spożycia czy właściwe parametry fizykochemiczne.

Wagosuszarki

wagosuszarka

Źródło: wagi-elektroniczne.pl

Badanie wilgotności w produktach metodą suszarkową jest najlepszą formą kontroli, charakteryzuje się jednak wydłużonym czasem suszenia, co jednocześnie odsuwa w czasie otrzymanie wyniku bieżącej produkcji. Dzięki zastosowaniu wagosuszarki do mierzenia wilgotności otrzymujemy w znacznie krótszym czasie podobny wynik z metodą suszarkową. Wykorzystując wagoszuszarkę często skracamy czas badania zawartości wody z kilku godzin do zaledwie kilkunastu minut. Należy jednak pamiętać, że to właśnie metoda suszarkowa pomiaru wilgotności jest metodą odniesienia. Na wagosuszarce możemy wyznaczyć zawartość wody w zasadzie w każdym produkcie. Właściwie dopasowane parametry wagosuszarki tj. np. czasu próbkowania i wcześniejszego przygotowania wagosuszarki do pracy, pozwalają określać wilgotność produktów spożywczych np. wilgotność kawy i wielu innych oraz produktów chemii budowlanej, a nawet wilgotności szlamu zanieczyszczeń.

Wagosuszarki ze względu na mody pracy dzielimy na 3 poziomy: wagosuszarki poziom profesjonalny dedykowany jest dla użytkowników, którzy oczekują krótkiego czasu próbkowania oraz produktów o niskiej zawartości wilgoci przy jednoczesnej temperaturze próbkowania nawet 200°C. Profesjonalne wago suszarki na wyświetlaczu prezentują wykres – krzywa suszenia. Wagosuszarki poziom standardowy nadal oferują wysoką jakość, jednak dostępny zakres temperatury jest niższy i mamy do dyspozycji mniejszą ilość modów pracy. Wagosuszarki poziom podstawowy to najwygodniejsze rozwiązanie do zastosowania technologicznego – szybkiego szacowania wilgotności w warunkach produkcyjnych (szczegóły). Niska cena i łatwa obsługa to nadrzędne zalety wagosuszarki poziom podstawowy. Ważnym parametrem wago suszarki jest temperatura komory grzewczej, niezwykle przydatnym jest np. zestaw do kalibracji temperaturowej. Wagosuszarka powinna mieć dodatkowo szalki jednorazowe – aluminiowe tacki do nakładania próbki. W przypadku substancji o konsystencji mąki szalkę jednorazową można stosować wielokrotnie, przy niektórych substancjach tacka jest do użycia tylko jeden raz. Na rynku można kupić szalki do wagosuszarki wielorazowego użytku.

Nie wahaj oraz sprawdź w najnowszym linku (https://perfekcyjnepranie.pl/ozonowanie-pomieszczen-i-samochodow-warszawa/), w jaki sposób podchodzi do takiego tematu inny autor – jego wpis także jest bardzo ciekawy.

Do określania zawartości H2O w cieczach wykorzystuje się filtry z włókna szklanego do wago suszarki. Wagosuszarki to tylko jedna z propozycji, jeśli chodzi o wagi elektroniczne.