chłodnictwo

Mroźnie, chłodnie – chłodnictwo!

Chłodnictwo to niezwykle szeroka odnoga przemysłu. Komory chłodnicze używane są w bardzo wielu miejscach. Głównie w branży spożywczej i kosmetycznej, ale też w innych. Tak właściwie każda hurtownia spożywcza, pensjonat czy większa kafeteria powinny wykorzystywać wytwory tej właśnie odnogi przemysłu. W każdym miejscu, gdzie potrzeba składować magazynować artykuły spożywcze, a czasami także niektóre kosmetyki muszą być chłodnie.
Chłodnictwo to bardzo duża gałąź przemysłu. Komory chłodnicze potrzebne są w bardzo wielu miejscach. Zazwyczaj w branży spożywczej i kosmetycznej, ale nie tylko. Tak naprawdę każda hurtownia spożywcza, pensjonat czy większa jadłodajnia powinny wykorzystywać wytwory tej właśnie gałęzi przemysłu. Wszędzie, gdzie trzeba składować magazynować produkty spożywcze, a czasem także pewne kosmetyki muszą znajdować się chłodnie.

chłodnictwo
Źródło: http://izolacje.gda.pl/

Komory takie w większości przypadków budowane są na zlecenie konkretnego nabywcy, tak aby odpowiadały mu rozmiary oraz metoda izolacji. Jest sporo firm, które w profesjonalny sposób się tym zajmą od początku do końca. Od projektu, doradztwa, doboru rozmiaru, poprzez zrobienie komory i postawienie w odpowiednim miejscu.

chłodnictwo
Źródło: http://izolacje.gda.pl/

Zazwyczaj panele ścienne chłodni wypełnia się rdzeniem ze styropianu lub poliuretanu. Wyboru dokonuje oczywiście klient.

Przejdź na stronę autora. Namawiamy Cię z radością! A to z tego powodu, że oczekuje tam na Ciebie mnóstwo dodatkowych i ciekawych wiadomości.

Od zamawiającego zależy też, czy komora ma mieć podłogę, czy może nie. Następnie komory te wyposaża się w automatykę chłodniczą i wszelkie systemy bezpieczeństwa – jak na przykład alarm, który można włączyć, kiedy w środku zamknie się człowiek i bezpieczne zamki, które można naturalnie otworzyć od środka. Bardzo istotne są też szczelne drzwi – żeby nie doprowadzić do podwyższenia temperatury.

Jeśli chłodnie można uznać za większe lodówki, to mroźnie to wielkie zamrażarki. Jeśli idzie o działanie to komory te różnią się tylko panującą wewnątrz temperaturą, ale warto zdawać sobie sprawę, że mroźnie powinny być o wiele lepiej izolowane, zatem ich ściany będą zdecydowanie grubsze. Potrzebne są na przykład w firmach produkujących gotowe dania głęboko mrożone.

Źródło: Firma izolacje.gda.pl